MENU Blizu

Saop ERP - softversko rešenje za jednostavan obračun zarada

  • 27.04.2023.

INTERVJU: NATALIJA STOJANOV, vođa projekata Saop ERP

Saop ERP rešenje je na tržištu Srbije, Hrvatske i Slovenije dugi niz godina. Korisnici ga prepoznaju kao softver koji maksimalno pojednostavljuje poslovne procese unutar kompanije, štedi vreme, samim tim i novac. Oni koji već u svom poslovanju koriste ERP, danas ne mogu da zamisle rukovođenje kompanijom bez pomoći ovog moćnog alata. O Saop rešenju kompanije Seyfor govori vođa projekata, Natalija Stojanov.

Kako bi opisala poziciju vođenja projekata?

Vođenje projekta je zanimljiv i istovremeno zahtevan deo mog posla. Podrazumeva svakodnevnu brigu o svakom pojedinačnom projektu na kojem konsultanti rade - brigu o planovima, rokovima, o tome koliko je neki konsultant zauzet na konkretnom projektu, koliko ima slobodnog vremena da se posveti i drugim projektima. S druge strane, tu je briga o klijentima - njihovom zadovoljstvu obukama, programom, zatim kontrola izvršenih podešavanja, saradnja sa konsultantima. Sve navedeno treba uklopiti svakodnevno, kroz više projekata istovremeno.

Kako bismo predstavili ERP program „Saop“ iz ugla konsultanta za obračun zarada, što je takođe deo tvog posla?

Saop je veoma dobro i korisno ERP rešenje koje olakšava svakodnevni rad i poslovanje korisnika. Omogućava brz, efikasan i tačan obračun zarada, naknada zarada i drugih ličnih primanja uz, naravno, prethodno unete tačne informacije. Kada sve podesimo u dogovoru sa klijentom, obračun zarada se završava u nekoliko klikova a svi izveštaji su na klik od menadžera.

Koje su prednosti Saop rešenja?

Najveća prednost su naši konsultanti i njihova posvećenost klijentima. Oni su korisnicima svakodnevno dostupni za pomoć, obuku, podršku, brzo rešavanje problema. Možemo se pohvaliti da sa svim našim korisnicima imamo dobre odnose, što je veoma bitno i to značajno olakšava rad, na obostrano zadovoljstvo i korisnika i nas.

Ko su kupci ERP rešenja?

ERP je rešenje koje je potrebno „velikim“ kompanijama, odnosno kompanijama koje imaju složene poslovne procese. Što je složeniji poslovni proces u određenoj kompaniji, veći je izazov za nas kao konsultante da sve podesimo da funkcioniše kako treba ali je isto tako i odlična prilika da se prikaže i iskoristi sav potencijal ERP-a. Naši klijenti su upravo velike kompanije, velike računovodstvene agencije.

Kako modul za obračun plata može da pomogne kompanijama da pojednostave svoje poslovne procese, da imaju preciznu evidenciju i uopšte kontrolu nad svojim biznisom?

Modul za obračun zarada je poseban sistem po kojem se rešenje Saop ističe na našem tržištu, kao i na tržištima Hrvatske i Slovenije. Omogućava brz i efikasan obračun zarada, naknada i drugih ličnih primanja. Velika prednost ovog modula je to što je vrlo prilagodljiv, što je moguće svaku vrstu zarade i naknade zarade podesiti pomoću formula i menjati podešavanja koliko god puta hoćemo, po potrebi. Istovremeno možemo kombinovati osnovne zarade ugovorene u bruto, neto iznosu, u različitim valutama, uz isplatu različitih vrsta bonusa, stimulacija. Uz podešene module koji se odnose na registraciju i evidenciju prisutnosti, ručni unos bolovanja i godišnjih odmora svodi se na minumum, a sam obračun zarada na vizuelnu kontrolu uz raznovrsne izveštaje koji su nam dostupni na klik.

Kada kažemo da se ovo "rešenje prilagođava poslovanju klijenta", šta to konkretno znači?

Ono što često zbunjuje potencijalne ili nove korisnike, naročito one koji ranije nisu koristili ERP, jeste činjenica da se on dobija „prazan“, odnosno da sve što je potrebno od početka podešavamo prilagođeno tom klijentu, u dogovoru sa njim. U početku se to možda čini komplikovano, ali vremenom, kako klijenti uočavaju prednosti ovog sistema, i sami postaju kreativni sa idejama i zahtevima - sve u cilju olakšavanja svog poslovanja, čemu ERP i služi.

Da li iz toga možemo da zaključimo da se ERP i neprestano razvija, nadograđuje?

Tako je. Naše kolege iz razvoja neprestano razvijaju segmente ERP-a, kako u skladu sa zakonskim izmenama tako i u skladu sa potrebama klijenata.

Šta je bitno u komunikaciji i podršci klijentima?

Najbitnije je da konsultant ima razumevanja za to da se klijent prvi put susreće sa sistemom, da kod klijenta postoji strah od nepoznatog, od promene postojećeg sistema rada, zatim da bude dostupan klijentu za sva laka i teška pitanja, da bude spreman da ponovi istu stvar više puta. Takođe i da ume da proceni kada je klijent spreman za samostalan rad u sistemu. Naravno, vrlo je bitna brza reakcija u rešavanju zahteva klijenta - u što kraćem roku.

Još jedan izuzetno koristan alat za evidenciju radnog vremena Moj info, takođe spada u deo tvog rada. Kakve sve mogućnosti ovaj portal nudi jednom poslodavcu a kakve zaposlenima?

MojInfo je internet portal koji služi za evidenciju radnog vremena – prisustva i odsustva zaposlenih. Veoma je jednostavan i razumljiv za upotrebu a pruža tačne i precizne informacije menadžmentu kompanije o prisustvu i odsustvu zaposlenih, preostalom broju dana godišnjeg odmora, satima prekovremenog rada. S druge strane, zaposleni veoma lako mogu da evidentiraju svoj rad, da podnesu zahtev za godišnji odmor i imaju pristup svojoj kadrovskoj dokumentaciji koja se na portal prenosi iz ERP-a. Podaci sa portala se na kraju meseca prenose automatski u modul Registracije prisutnosti u ERP-u, odakle se kroz svega par klikova prenose u obračun zarada, bez ikakve potrebe za ručnom izmenom podataka.

Koja znanja zahteva pozicija konsultanta za jedan ERP sistem?

Konsultant je osoba koja je stručna za određenu ili više oblasti – finansije, proizvodnja, trgovina, obračun zarada. Potrebno je, s jedne strane, teorijsko i praktično znanje iz određene oblasti, a s druge to da konsultant bude proaktivna, komunikativna osoba koja je voljna da stiče nova tehnička znanja – da savlada rad ERP-a i svih dodatnih programa koji su mu potrebni za efikasan rad.

Koliko si dugo u kompaniji Seyfor i koje veštine si stekla, a koje su uticale i na tvoj lični razvoj?

U kompaniji sam nepune dve godine i u ovom kratkom periodu stekla sam puno tehničkog znanja, upoznala ERP, puno novih, dobrih ljudi - i kolega i klijenata. Učestovala sam u različitim izazovnim situacijama koje su zahtevale od mene da brzo razmišljam i reagujem, da budem kreativna u pronalaženju rešenja, da prezentujem, testiram, analiziram. Slobodno mogu reći da sam za ovaj period postala dosta drugačija osoba, napredovala sam i sazrela, a smatram da tek treba da učim.

 

Pročitajte još: Upoznajte Saop ERP - moćno rešenje za automatizovano vođenje kompleksnih poslovnih procesa | Saop

Sličan
sadržaj

Saop je rešenje kompanije Seyfor