MENU Blizu

Božo Srdić, „Mazars“: Mogućnosti Saop ERP-a u pogledu obračuna zarada su beskonačne

  • 21.09.2023.

Efikasnost modula Obračun zarada najbolje se može sagledati kroz primer firme "Mazars" koja Saop ERP u Srbiji koristi duže od dve godine. Osnovna delatnost firme „Mazars“ je pružanje računovodstvenih usluga, finansijskog i poreskog savetovanja, usluge revizije, Power BI analiza. U razgovoru sa payroll menadžerom, Božom Srdićem, saznaćemo kako je Saop ERP pomogao toj firmi da unapredi svoje poslovanje.

- U nekom momentu smo određene obračune radili van programa, skoro pa u excelu. Gledano iz sadašnje perspektive, povratak na bilo šta što nije prilagođeni, namenski softver, bilo bi mi potpuno neverovatno. Softveri postoje da bi ubrzali poslovne procese i učinili ih jednostavnijim, a to smo i dobili početkom korišćenja Saop ERP-a. Najveća prednost softvera je u pogledu izveštavanja, to bih posebno naglasio. Saop ERP daje mogućnost da se sa lakoćom dobiju mesečni, polugodišnji, godišnji izveštaji, koji funkcionišu slično kao excel pivot tabele. Pružaju dosta fleksibilnosti tako da se izveštaji prilagode bez ikakve dodatne podrške, to je odlična stvar. Kad se sve lepo prilagodi, sami obračuni zarada mogu da se urade vrlo lako, kaže Božo Srdić, payroll menadžer koji iza sebe ima bogato, petnaestogodišnje iskustvo u oblasti obračuna zarada. 

Srdić se prisetio početaka svog iskustva sa Saop ERP-om koji koristi kao payroll softver.

- Prvo iskustvo sa Saop ERP-om je bilo početkom korone, 2020. godine. Na početku je to izgledalo dosta složeno, delovalo je tako da će biti teško da se savlada. Potrebno je 3-5 meseci da to „legne“ na svoje, da korišćenje softvera postane rutinsko. A onda, posle godinu-dve korišćenja, počinjete da otkrivate i neke opcije za koje ne znate da postoje. Nama su konkretno važni moduli Saop ERP-a "obračun zarada" i "kadrovska evidencija". 

Korišćenjem ova dva modula, firma „Mazars“ usluge svojim klijentima pruža jednostavno i efikasno.

- Saop ERP je odličan u pogledu izveštavanja i efikasnosti - pokriva sve ono što podrazumeva jedan payroll krug. Dakle, od učitavanja podataka, samog obračuna, izbacivanja poreske prijave, pripreme naloga za plaćanje, sve to zaista dobro funkcioniše. Ja sam malo napredniji korisnik, s obzirom na to da na ovakvim pozicijama imam dugogodišnje iskustvo, pa sam se dosta bavio softverom i neka podešavanja sam radio sam. Kada se sve osmisli dobro, za korisnika ERP programa su mogućnosti beskonačne. Potrebno je malo ideja i boljeg poznavanja tehničkog dela softvera, onda to sve funkcioniše kako treba.

 

PODRŠKA SAOP KONSULTANATA KAO VAŽAN SEGMENT PRILAGOĐAVANJA SOFTVERU

- Od početka korišćenja softvera imao sam podršku 24 sata dnevno. Kako sam i ekonomista i osoba koja se bavi informacionim tehnologijama, gledao sam da maksimalno iskoristim upravo svo znanje koje imam. Osmislio sam taktiku koja se pokazala svrsishodnom. Napravio sam demo verziju određene firme na kojoj najpre testiram 90 posto stvari koje se ponavljaju kod svakog klijenta. I to mi je polazna osnova za budući rad. Onda kada "otvorim" novog klijenta u Saop ERP-u, već tada imam 90% posloženih stvari koje jednostavno dorađujem onim što je specifično za tog klijenta. Bitno je od starta znate šta želite, kako da se organizujete, i onda to kasnije ide "pravolinijski", primena određenih taktika u budućnosti mnogo olakšava posao.  

Božo Srdić kao napredni korisnik Saop ERP-a, danas i sam konsultantima daje predloge za unapređenje funkcionalnosti softvera. 

- Ima situacija kada vidim da nešto može da se unapredi, i to pošaljem kao predlog, jer znam da takva informacija koja dolazi iz iskustva korisnika, programerima može biti veoma dragocena. Kao korisnik sam tu da kažem šta je korisno i da li je na mestu na kojem je dobro iskoristljivo. Dakle, ne samo da postoji u programu, nego i da je na pravom mestu tako da zaista bude korisno. Kao aktivni korisnik softvera uvek sam tu da zajedno tražimo rešenje šta možemo da unapredimo. 

"Mazars" je jedna od vodećih međunarodnih revizorskih, poreskih i savetodavnih firmi koja na području Srbije, Hrvatske, Bosne, Makedonije i Crne Gore, pruža prilagođene usluge u reviziji i računovodstvu, kao i poreske, finansijske savetodavne i konsultantske usluge.


 

 

Sličan
sadržaj

Saop je rešenje kompanije Seyfor