Pekar, lekar, apotekar


21.11.2016
Danas sam odvojila vreme za obaveze oko sopstvene agencije. Neki formulari čekaju da ih popunim. Uzimam ih redom. Prvo pitanje - zanimanje. U mesto za odgovor može da stane nekoliko reči.Prvo upisujem “knjigovođa”. Ostalo je još mesta u prostoru za odgovor.

Hm. Zanimanje. Šta ja ustvari radim? Knjižim dokumentaciju i obračunavam poreske obaveze. Ali tu nije kraj. Ustvari, tu je tek početak. Šta sve ustvari radi jedan knjigovođa?

Kada dođe klijent, ustanem da ga pozdravim. “Dobrodošli, želite li nešto da popijete?”

Hostesa

 

Klijent želi kafu. “Nemojte samo tražiti espreso, kafe aparat nam se baš malopre pokvario. Ali imamo najbolju tursku kafu iz kuvala koju ćete u životu probati”.

Ugostitelj

 

Šta ste dobili? Opomenu za parking? Dajte da vidim. Da, auto vam je na Starom sajmištu. Evo ovde vam piše. Kako da uplatite kaznu? Da vam popunim uplatnicu? Može, samo da skuvam kafu.

 

Šanker sa tendencijom da postane lični asistent

 

Šta kažete - toliko problema sa komšijom u zgradi? A jeste pokušali na fin način? Da, stvarno ima nezgodnih ljudi.

Terapeut

 

Hahahaha stvarno ste duhoviti. Jeste čuli onaj vic o knjigovođi?

Komičar

 

Jeste li doneli dokumentaciju uvoza? Dajte da pogledam. Da, da, automobilske gume potpadaju pod plaćanje naknade za posebne tokove otpada. Morate to obračunati i platiti. Da, razumem da je to samo jedan automobil za vašu firmu, svejedno morate da platite naknadu.

 

Konsultant za specifične oblasti poslovanja

Ako samo prepakujete robu, onda je to posao obrade i dorade. Ukoliko poslovima koje sprovodite nad tim predmetom nastaje potpuno novi proizvod, to je proizvodnja, nema dileme.

 

Tehnolog u nagoveštaju

 

Samo da proverim da li sam vas dobro razumela - zvali ste ministarstvo, upravu, banku i niko nije imao odgovor na vaše pitanje, pa ste zbog toga pozvali nas?

Mađioničar

Ali vaša supruga je suvlasnik firme, moramo imati i njen potpis. Da, eh, razumem. Ne brinite, naći ćemo način.

Bračni savetnik

 

I to sve pre pauze za ručak!

 

Precrtavam knjigovođa i upisujem superheroj.